Vad ska du bli när du blir stor?

Häromdagen besökte vi några av SAKs byskolor i Takharprovinsen. Byskolorna är informella och bygger på byarnas engagemang och bidrag. SAK bidrar med bland annat lärarlöner och utbildningsmaterial och i vissa fall även med förbättrade skollokaler. Unde förra året stöttade SAK nästan 350 byskolor med nära 45 000 elever. Runt 60 procent av eleverna var flickor.

Vid ett av besöken i en tredje klass frågade min kollega Khalid eleverna vad de skulle bli när de blev stora. Alla flickor skulle bli fröknar och alla pojkar skulle bli läkare förutom en som skulle bli pilot. Tänker att de kvinnliga lärarna i byskolorna utgör en väldigt viktig förebild inte minst för flickorna. Och detta är inte svårt att förstå när man ser, och även känner, lärarnas engagemang, trots allt får man nog säga med tanke på att undervisningen många gånger bedrivs i tält eller under ett träd.

Khalid kommenterade på facebook efter besöket:

Seeing boys and girls studying with great enthusiasm despite lack of adequate resources confirms the fact that Afghans have realized the importance of education and regard it as a meaningful investment of today for having a secure, peaceful and developed Afghanistan of tomorrow.

1 tanke på “Vad ska du bli när du blir stor?

  1. Pingback: Har du ett ord över? | In- och utvecklingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s