En våldsam inledning på veckan

IMG_4770litenIdag högtidlighålls mordet på Ahmad Shah Massoud. Massoud var ledande i motståndet mot den sovjetiska ockupationen och kom sedan även att bli en av de främsta i motståndet mot talibanernas styre och deras tolkning av Islam. Han mördades 9 september 2001 av al-Qaida. Bilder på Massoud finns överallt i Afghanistan; på billboards längs med vägarna, på bergen, på kontor, upptejpade på bilrutor och motorcyklar och i små marknadsstånd. Samtidigt som det är en högtidlig dag finns en stor oro för våldsamheter. Om två dagar är det också årsdagen av 11 september – även det kan bli en orolig dag här.

Och veckan började igår med en mycket våldsam dag som även drabbade SAKs verksamhet. Igår eftermiddag genomfördes en självmordsattack vid provinskontoret för den nationella säkerhetsstyrkan i Wardakprovinsens huvudstad Maidan Shahr. SAK driver ett större sjukhus i närheten. Siffran om antalet skadade varierar men runt 80 anställda fick mindre skador av sprängda fönster och dörrar, utöver det rapporteras runt 100 civil skadade. Hur många som dog är oklart men det rapporteras om att sex av förövarna dog samt ett antal poliser. Sjukhuset håller öppet, men inga operationer kan genomföras på grund av förstörd utrustning. SAKs provinskontor i Maidan Shar har också fått fönster och dörrar förstörda i explosionen. Ingen personal eller studenter har rapporterats allvarligt skadade. (Läs mer på SAKs hemsida: www.sak.se)

Bara några timmar senare kom en rapport från om att minst 12 civila, alla kvinnor och barn, dog när internationella militära styrkors (IMF) drönare attackerade en lastbil där de 12 färdades. Enligt informationen vid handen verkar det som att IMF misstog dem för medlemmar från väpnade oppositionsgrupper. Vissa källor menar att det faktiskt fanns några medlemmar på lastbilsflaket som i så fall också omkom i attacken.

Ännu några timmar senare kom en rapport om en bomb som exploderat inne i en madrassa.

Hoppas att dagens högtidlighållande och den fortsatta veckan blir ljusare för alla.

2 tankar på “En våldsam inledning på veckan

  1. Pingback: Bland de fem lejonen | In- och utvecklingar

  2. Pingback: Andra berättelser | In- och utvecklingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s