På rätt plats, med rätt färdmedel, vid rätt tidpunkt

Jag hade rätt när jag i inlägget nedan anade att förra veckans resa till norra Afghanistan delvis skulle handla om att inte riktigt veta hur saker och ting skulle bli. Jag trodde att jag skulle flyga direkt till Kunduz. När jag kom till flygplatsen i Kabul visade det sig att planet skulle mellanlanda på två ställen innan Kunduz; Faizabad och Taloqan (på grund av att piloten dagen innan varit sjuk så att det fanns väntande passagerare till dessa två destinationer). Detta visade sig vara tur för på grund av det dåliga säkerhetsläget på vägen mellan Kunduz och Taloqan de senaste dagarna ska jag som utlänning inte färdas där. Så jag gick av planet vid andra stoppet; i Taloqan (dit jag skulle ha åkte med bil från Kunduz en dag senare).

Säkerhetsläget hade förvärrats när det var dags att åka hem (efter ytterligare ett attentat) vilket vi hade planerat att göra från Kunduz så våra biljetter fick bokas om. Tyvärr gick inte den flygningen via Taloqan så det fick bli via Faizabad som ligger ungefär tre timmar i bil (på säker väg) från Taloqan. När vi kom fram till Faizabad fick vi meddelande om bombattentat i Kunduz så det var ju bra att vi inte var där. Från Faizabad tog vi ett flyg som mellanlandade i Kunduz för att sedan ta en sväng upp till Mazaar innan vi åkte mot Kabul.

kartakunduztaloqanfaizabadFörklaring till kartan: Röd är planerad flygsträcka på ut- och återresa. Brun är planerad bilresa på ut- och återresa. Mörkgrön är faktisk flygresa på utresa. Ljusblå är faktisk bilresa på återresa och blå är faktisk flygresa på återresa.

Och ja, är väldigt tacksam över afghanska kollegor som har koll på allt detta och ser till att man hamnar på rätt plats, med rätt färdmedel, vid rätt tidpunkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s