Strävsamhet

Igår var det moçambikiska kvinnodagen. Dagen firas med anledning av att Josina Machel dog den 7 april 1971. Josina gick i unga år med i befrielserörelsen Frelimo och grundade dess kvinnoavdelning. Hon var gift med Samora Machel, Moçambiques förste president efter självständigheten. Josina är en närvarande förebild för kampen för kvinnors rättigheter och deltagande i politiken i Moçambique. Under dagen igår fylldes Ribaues torg av kvinnor i capulanas med Josinas porträtt och olika slogans, bland annat: Moçambikiska kvinnor engagerade för fred! Moçambikiska kvinnor för fria, rättvisa och transparenta val!

Nedan några bilder från firandet där befolkningen uppmanades (av distriktsadministratören) att festa lugnt, inte dricka för mycket eftersom det är arbetsdag dagen efter, att registrera sig för det kommande valet i höst samt att komma på det offentliga mötet med presidenten på fredag. Lite blandad kompott kan man säga.

På eftermiddagen hade vi ett samtal med en grupp ungdomar som pratade om livet som ung i Ribaue. Mycket entreprenörskap blir det, något som jag återkommer till senare. Funderar mycket på vad som blir konsekvensen av att en avgörande del av lösningen på problematiken kring ungdomars sysselsättning är just att alla ska bli egna företagare… Grymt imponerad av ungdomarnas strävsamhet att försöka finna nya sätt att försörja sig (öppna en kvarn, reparera datorer och hushållsapparater) och att år efter år söka till högre utbildning.

Nedan även ett foto på vår grupp tillsammans med kommunala polisstyrkan. Känns tryggt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s