Vad är konstigast? (2)

Många inlägg här på bloggen handlar om reflektioner över vardagliga saker i Mocambique, små och stora nyheter och händelser. Många gånger är det med ett mått av förvåning eller undran som jag skriver. Kom som sagt till Sverige idag. Och det jag slås av är hur en massa underliga fakta kastas emot mig (som den om allsköns fettsugningar och ingrepp på kroppen beskriven i inlägget nedan). Ta bara vad som rapporteras under en vanlig Rapportsändning och fundera på det utifrån ett utvecklingslandsperspektiv (till exempel vilka kostnader som anses legitima, vilket budgetutrymme som ges vilka utgifter som får prioriteras etcetera).

Sveriges regering vill satsa 50 miljarder på att utveckla en ny modell av ett jasplan.  Samma nyhetssändning rapporterar att EU har stödköpt mejeriprodukter för 6 miljarder kronor av europeiska bönder. Reportern från rapport går runt i ett gigantiskt lager med 300 000 ton mjölkpulver. Någon från EU förklarar att det ändå inte är så illa, det var ju bara för att hjälpa bönderna ur den väldigt speciella situationen som finanskrisen skapade.

Om vi vänder på kakan så blir det tydligt att samma spelregler inte gäller för alla länder. I exempelvis Mocambique har globala institutioner som världsbanken och internationella valutafonden haft en strikt politik för att att staten inte får subventionera jordbruket och inte får blanda sig i uppköp av exempelvis jordbruksprodukter (oavsett finanskrisläge). Kan inte ens föreställa mig vad som skulle hända om Mocambiques försvarsminister knackade på givarnas dörr och sa att han ville ha 5o miljarder för att bygga stridsflygplan.

Libyens president Kadaffi som för tillfället är ordförande i Afrikanska Unionen gjorde i förra veckan ett utspel där han gick till angrepp mot de före detta koloniserande staterna. Enligt Kadaffi så är kolonisatörerna skyldiga de före detta afrikanska kolonierna 777 triljoner dollar, det är vad det har kostat menar Kadaffi och han tycker att det är återbetalningsdags nu. Bra att vända på kakan ibland.

Vänder på kakan gör Nestor Verdinelli i en insändare i dagens göteborgsposten. I insändaren nedan undrar han varför vissa socialbidragstagare (i detta fall kungen) kan få extra bidrag om 125 miljoner kronor för att deras dotter ska gifta sig?

kungen

1 tanke på “Vad är konstigast? (2)

  1. Välkommen hem till ”ankdammen”, eller ”Ankadammen” som den borde heta numera. Själv håller jag på att lära mig att simma i denna igen men det är inte alltid så lätt (och jag själv är inte alltid så lätt heller). Det har hänt mycket och ingenting alls under halvannat decennium. Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s