Kloka ord från Samora

Dessa tänkvärda ord var en del av det tal som Samora Machel höll när övergångsregeringen tillträdde 1974. Har gjort en fri översättning från den portugisiska originalversionen:

Vi vill uppmärksamma alla på en grundläggande fråga: nödvändigheten av att ledarna lever i enlighet med Frelimos politik, och kravet på att de i sitt beteende representerar massornas uppoffringar. Makten, och möjligheterna som finns runtom ledarna, kan korrumpera den starkaste man.

På grund av detta vill vi leva blygsamt tillsammans med folket, gör inte uppgifterna som ni tilldelats till ett privilegium och ett medel att tillskansa er varor eller att distribuera tjänster.

Den materiella, moraliska och ideologiska korruptionen, mutan, sökandet efter komfort, nepotismen, tjänsterna som baseras på vänskap och särskilt att ge arbetstillfällen till familjemedlemmar, vänner eller personer från sin region, är delar av det livssystem som vi förstör.

1 tanke på “Kloka ord från Samora

  1. Och ändå så fanns det på den tiden speciella taxfreebutiker för partitopparna där allt det som folket inte kunde/fick köpa fanns tillgängligt; och det för USD som var förbjuden att inneha för mosambiker.

    Makt korrumperar – och det snabbt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s