Val i Mocambique idag!

Idag är det val i Mocambique. Jag har vid ett antal tillfällen kommenterat valkampanjerna här på bloggen. Inledningsvis var det relativt oroligt, ett antal sammandrabbningar mellan Frelimo, Renamo och det nya partiet MDM rapporterades. Bland annat saboterades demonstrationer, partilokaler brändes ner, kampanjmaterial förstördes med mera. Från samtliga provinser rapporterades även att regeringspartiet Frelimo använde resurser, framför allt bilar, från den offentliga sektorn i sin kampanj, vilket är olagligt. Oroligheterna avtog emellertid och de senaste veckorna har det varit relativt lugnt.

Pratade med Tania, en av dem som arbetar med CIP:s nyhetsbrev, igår kväll och hon menade att det finns hopp om en lugn valdag utan större oroligheter, just med tanke på att det faktiskt har lugnat ner sig de sista veckorna.

Inför ett val vill ju de flesta ha någon slags prognos om hur det kommer att gå men tyvärr finns inga opinionsundersökningar i Mocambique så man få gå lite på känsla till valresultatet kommer. Tania menade att det i detta val inte finns något parti som hotar Frelimo, varken i parlament- eller presidentvalet. MDM kommer kunna bli ett reellt politisk alternativ till nästa val i men att de än så länge inte har tillräcklig förankring på landsbygden i årets val. Renamo, menade Tania, är i princip en utspelad politiskt kraft.

Jag uppdaterar bloggen under dagen med rapporter om hur valet framskrider. Läs gärna tidgare inlägg om valet här på bloggen samt de artiklar jag skrivit för ETC och Fria Tidningen. Du hittar de senaste inläggen om valet på följande länkar:

Vi vill ha rättvisa! Intervju med bondeledare Ismael Ossemane
400 röstlokare färre
Artikel om valet publicerad i ETC
Uppdatering om valkampanjen

Läs även gärna Johan Sävströms blogg  från Mocambique där han kommenterar valet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s