På väg hem…

Imorgon åker jag tillbaka till Mocambique efter några veckor i Sverige. Kommer dock inte att bli långrandig – åker till Zimbabwe på måndag och stannar där en vecka. Ska onekligen bli intressant att komma dit nu med tanke på situationen där MDC riktat skarp kritik mot ZANU och Mugabe och hotar att upplösa samlingsregeringen. Det kommer antagligen att bli lite si och så med bloggandet ett tag framöver men ska skriva så ofta jag kan.

Klicka här för att läsa en intervju med Frelimoveteranen Jorge Rebelo som publicerades i Internationalen förra veckan. En längre version, publicerad på Internationalens hemsida, finns att läsa här! Intervjun fokuserar på den politiska situationen i Mocambique idag, en skarp kritik mot Frelimo, om rädsla och mycket annat.

CIP:s nyhetsbrev (från 4 november) om valutgången fortsätter att rapportera om ett antal oegentligheter, bland annat i urnorna där Guebuza fått runt 98 procent av rösterna i vissa lokaler vilket inte är realistiskt (i provinserna Gaza och Tete). Nykomlingen MDM får sannolikt 8 platser i parlamentet vilket kommer att ge partiet liten möjlighet att påverka. För att ha en ”bancada” i parlamentet, den formella enheten, krävs minst 11 platser. Detta kommer sannolikt att begränsa utrymmet som MDM får och även deras rättigheter att exempelvis få tillgång till lokaler i parlamentet.

Förvånansvärt många blanka röster stoppades i urnorna i årets val, i ett antal distrikt, bland dem Cuamba i Niassa, var antalet mer än 20 procent. En anekdot som nyhetsbrevet tar upp är att Renamo under en presskonferens delade ut ett dokument som föreföll vara ett internt kampanjdokument för Frelimo, underskrivet Luisa Diogo (premiärminister). Anledningen till att de delade ut pappret på presskonferensen var att de ville använda det som ett bevis på Frelimos fuskande och dåliga uppförande under valkampanjen. I dokumentet uppmanas Frelimoanhängare bland annat att: säkerställa ordning och ljus i vallokalerna, säkerställa att kommunikationsmedel fungerar på Frelimos kontor, hjälpa folk som har problem med att komma till vallokalen.

Joe Hanlon kommenterar sarkastiskt i nyhetsbrevet att detta är precis vad vilket välorganiserat parti som helst i världen skulle dela ut inför ett val – och det är dessutom helt korrekt. Han frågar sig retoriskt om det kanske är därför som Renamo misslyckas så kapitalt: för att de faktiskt inte förstår hur ett välorganiserat parti fungerar? (Läs mer på CIP:s hemsida!)

Tips! Läs gärna ett tänkvärt inlägg om korruption på Annas blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s