Fisk, deltagande och politik…

Det är några dagar sedan jag skrev, ibland infinner sig inte skrivlusten och/eller koncentrationen, men det är inte för att ingenting händer (det är sällan fallet här…). Igår fick jag besked från kollegorna i Maputo att flyttlasset har kommit fram, emellertid lite oklart i vilket skick, det får konstateras när jag kommer dit till helgen.

Diskussionerna går som vanligt högt och lågt på kontoret. Igår var en av de diskussioner med mest engagemang och med flest deltagara en om fisk, mannen som säljer fisk och skaldjur kom nämligen till kontoret. Storlekar diskuterades hej vilt och när förhandlingarna var klara låg det enorma fiskar och räkor i kylen och på vissa andra ställen, något som orsakade en föga trevlig lukt…

Idag har vi börjat dagen med att diskutera tendensen inom utländska organisationer som arbetar med program med fokus på ”medborgarrättskunskap” (cidadania på portugisiska) och deltagande: Pengar läggs på aktiviteter som förmodligen ser bra ut på pappret (och som konsumerar en ansenlig del av budgeten) men som inte kommer ha något resultat, särskilt inte för vanligt folk ute i byarna.

Vi fortsatte sedan med en diskussion om de kommittéer som ska hantera de pengar som företag (i detta fall skogsföretag) som investerar i en by har skyldighet att ge till byn. Under veckan har Kooperation Utan Gränser tillsammans med Fundacão Malonda hållt en utbildning för just en sådan kommitté i Muembedistriktet.

Nu på väg till möte med provinsregeringen för att diskutera metoder för utvecklingsobservatoriet. Vi misstänker att de är lite arga.

Fortsättning följer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s