Små steg i rätt riktning…

Tidigt i morse besökte jag bondeorganisationen UCA. Morgonen var disig och kall, alla människor jag mötte på vägen var insvepta i flera lager av capulanas. Tydligen var det runt 9 grader.

Inne på gården vid UCAs kontor har de inlett arbetet med ett ”minidemontrationsfält”. Rogério, som är rådgivare på UCA berättar: -Efter att vi besökt agroforestrycentret i Cuamba kände vi att ville göra någonting konkret – något som bidrar till att kunskaperna därifrån även kan spridas i norra Niassa. Därför bestämde vi oss för att öppna ett litet fält inne på gården vid kontoret.”

Rogério säger att det kanske hade varit bättre med en större yta men att det finns många fördelar med att ha det vid kontoret: Lättare att sköta, inga extra kostnader och många bönder passerar där varje vecka.

En del av marken är indelad i rutor om cirka 4×4 meter, på varje ruta ska olika tekniker visas. En annan plats är avsedd för att visa tekniker som att exempelvis odla i säckar för små utrymmen.

-Vi har en liten plantskola med avocado-, citron- och apelsinplantor som ska planteras men vi kommer även att sälja plantor. Genom försäljning av plantor samt av annat som kommer att produceras, kan vi få en liten inkomst till bondeorganisationen.

Det lilla fältet utanför UCAS kontor är ett litet men bra exempel på ett steg i rätt riktning och ett resultat av böndernas kontakt med agroforestrycentret i Cuamba som får stöd av Kooperation Utan Gränser och Vi skogen. Läs mer om det genom att klicka på kategorierna Utan Gränser i Niassa och Jordbruk här till vänster.

1 tanke på “Små steg i rätt riktning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s