Stadsvandring Maputo (2)

På väg till kontoret på morgonen passerar jag General Pereira d’Eca. Pereira föddes 1852 i Portugal och hade under sitt liv ett antal betydelsefulla poster såsom krigsminister (under första världskriget) och guvernör i Portugals provinser. Han stred i såväl Angola, Mocambique och Cap Verde. Förstår inte riktigt hur han knep ett gatnamn i Maputo (och även en stad i Angola).

Jag går en bit längs med Maputos sjukhus, på Salvador Allende. Salvador föddes 1908 i Chile och var med och grundade Chiles socialistiak parti och var även dess ordförande. Salvador var Chiles president mellan 1970 och 1973 då en statskupp ägde rum och Allende mördades. Han efterföljdes av diktatorn Pinochet. 

Jag rundar hörnet Allende och Paulo Samuel Kankhomba – gatan där Kooperation Utan Gränsers kontoret ligger. Paulo föddes i norra Niassa och var en kämpe i den mocambikiska armén som stred mot den portugisiska kolonialmakten. Han ansågs vara mycket politiskt begåvad och hade ett antal förtroendeuppdrag inom rörelsen.

På dessa gator ser man något som är mycket vanligt förekommande i hela Maputo: gigantiska hål i trottoaren som dessutom kan vara ganska djupa (och ofta fyllda med skräp). Det gäller att se upp. I trottaren finns även många brunslock kvar från kolonialtiden då Maputo hette Lourenco Marques vilket finns inskrivet i locken.

Under dagen har jag varit på möte på Mao Tse Tung, som jag skrev om i del (1), nummer 1031. Systemet med gatnummer är annorlunda här än i Sverige: numret anger  antalet meter från gatans början. Väldigt praktiskt måste jag säga. Mao Tse Tung är, som många andra gator, prydda med diverse plakat från regeringspartiet Frelimo med president Guebuuza mycket närvarande. 

På Mao Tse Tung passerar jag João Belo. João föddes 1878 i Portugal och var kolonial politiker och politiker i den portugisiska nationalistiska diktaturen. Han tillbringade större delen av sitt liv i Mocambique. Innan Mocambiques självständighet hette nuvarande Xai-Xai Vila João Belo.

Passerar ett tapetserat elskåp på Mao och svänger in på Tchamba som enligt uppgifter är en plats i Togo. I korsningen Mao Tchamba finns ett postkontor med postboxar som finns på utsidan. Praktiskt om man alltid vill komma åt sin box…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s