Ibland blir det riktigt bra…

Ibland blir det riktigt bra och när det blir det ger det kraft att kämpa med alla de saker som inte alltid blir så väldigt bra. I Niassaprovinsen arbetar Kooperation Utan Gränser med bondeorganisationer från gräsrotsnivå upp till den union som representerar bönderna på provinsnivå, UPCN. Denna union representerar Niassa i den nationella bondeunionen UNAC.

Ett utav målen med vårt arbete i Niassa är att organiserade bönder ska vara mer delaktiga i lokal utveckling, ha kapacitet att följa upp och vara delaktiga i regeringens jordbruksprogram och att bondeorganisationerna ska ha styrka att försvara den lilla bondens intressen i förhållande till regeringen och privata sektorn. Målet är även att Niassas bönder ska ha en röst nationellt inom och utanför rörelsen.

Detta är minst sagt lättare sagt en gjort men inte omöjligt. I början av året inbjöds Kooperation Utan Gränser att hålla en presentation för provinsregeringen under ämnet: Utmaningar i samarbetet mellan regeringen och det civila samhället. Efter presentationen följde en livlig debatt och sedan ett antal samtal med jordbruksmyndigheten. Samtal och diskussioner ledde till ett avtal mellan Kooperation Utan Gränser, UPCN och jordbruksmyndigheten där service till bönderna står i fokus. Ett antal samarbetsområden identifierades för att nå dit så som studiecirklar, ”byjordbruksrådgivare” som ska fungera som kontaktpersoner mellan myndighetens rådgivare och bönderna samt ökad delaktighet för bondeorganisationerna i regeringens program.

Avtalet har redan givit resultat exempelvis under lanseringen av årets jordbrukskampanj som för första gången blev ett gemensamt arrangemang. För några veckor sedan bjöd provinsregeringen på nytt in Kooperation Utan Gränser till sitt sammanträde, denna gång tillsammans med bondeunionen. Avtalet och det gemensamma arbetet presenterades och fick enorm uppskattning. Ett antal synpunkter lyftes fram på hur arbetet ytterligare kan förbättras, bland annat genom att de två organisationerna även bör samarbeta med den myndighet som är ansvarig för jordbrukskommersialisering och böndernas tillgång till marknader. Som ett led i detta pågår just nu här på kontoret en utbildning i hur man skapar en liten affärsrörelse där bondeorganisationerna deltar tillsammans med de två myndigheterna. (Se fotot till höger.)

Det är emellertid inte bara i provinsen som resultaten syns. Förra veckan hade den nationella bondeunionen UNAC årsmöte. Delegationen från Niassa var väldigt aktiv i debatterna (foto intill: Niassa koordinatör under årsmötet), vann nästan ordförandeposten för hela UNAC och kan stoltsera med att ha flest medlemmar av alla provinsunioner i hela landet. Det är inte fy skam det!

1 tanke på “Ibland blir det riktigt bra…

  1. Pingback: Avslutning och diplomutdelning « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s