Elisabeth och matsuveränitet i DN

I veckan har Kooperation Utan Gränser figurerat i DN vid två tillfällen – en gång med anledning av den kenyanska bonden Elisabeths besök hos den svenska bonden Åsa, den andra gången med anledning av ett seminarium om matsäkerhet och -suveränitet som anordnades av nätverket SIANI där Kooperation Utan Gränser är medlemmar.

Se lästipsen nedan och länkar till artiklarna!

Dålig ekonomi trots hårt arbete

Elisabeth Maigua har många idéer om hur hon kan förbättra sitt lilla lantbruk i byn Kirwara i Kenya. Men bristen på modern teknik och pengar för att investera är hinder för utvecklingen. 

Dyr mat inget lyft för bönder

Matpriserna nådde nya rekordnivåer i februari. Men majoriteten av världens fattiga lantbrukare är inte vinnare på prisuppgången. De står långt från världsmarknaden och saknar resurser att öka produktionen.

1 tanke på “Elisabeth och matsuveränitet i DN

  1. Jag skrev nyss i DNs kommentarsfält:
    När äntligen media i Sverige skriver en vettig text tycks ingen vilja läsa innantill utan fortsätter i gamla fantasispår. Saken är och har sedan 1992 – Anne O Krueger et. al – varit glasklar. Det är afrikanska stater/regeringar, som i årtioenden fört en bondefientlig jordbrukspolitik medan asiatiska och nu i ökande grad latinamerikanska ordnar jordbrukspolitiken så att även familjelantbrukarna får rimligt betalt.

    Torgny, 17:20, 05 mars 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s