Räddning mellan sjöarna

Strax efter fyra idag på eftermiddagen ringde en person från norska ambassaden med ett litet problem. Ambassaden hade blivit uppringd av fyra norska tjejer som satt fast vid gränsen Malawi/Moçambique i ett distrikt i södra Niassa.

Gränsposten ligger, för en utomstående, mitt ute i ingenstans på en plats som heter ”Entre Lagos” = Mellan Sjöarna. Tjejerna hade lyckats korsa gränsen men när de kom till Moçambique fanns varken transport eller något ställe att äta eller bo på. (Se kartan med röd prick i Mellan Sjöarna.)

Vi ringde till vår samarbetsorganisation Amiremo i Mecanhelas. Mecanhelas ligger ett par timmars bilresa från Mellan Sjöarna. Herr Culabo från Amiremo ringde till någon han kände vid gränsposten som bekräftade att tjejerna fortfarande var kvar. Culabo ställde genast upp och åkte iväg för att ”rädda flickorna”. Fick just ett samtal från Niassa, de är nu på väg i bil från Mecanhelas till Cuamba där de kan sova i natt för att sedan ta sig vidare. Läs inlägg om ett av våra besök hos Amiremo i Mecanhelas genom att klicka här eller om presentation om jämställdhetsarbete i Mecanhelas, från ett av våra partnermöten genom att klicka här!

Väntar nu på samtalet från Cuamba… Tjejerna pratar tydligen ingen portugisiska så de kanske kan behöva lite information om var de hamnat och med vem… Nedan en bild på Herr Culabo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s