Mocambiques ambassad, Sida och studiecirklar (Resan 3)

Idag har våra moçambikiska besökare haft ett fullspäckat schema. Morgonen inleddes med ett besök på Moçambiques ambassad i Stockholm där ambassadören och de två rådgivarna gav sin syn på Sverige – allt ifrån disciplin- och regelsamhälle hur man använder en gräsklippare till att information är lättillgänglig – du kan läsa på internet vad kungen åt till middag igår. Även den svenska skattefinansierade välfärden och olika regeringsbildningar diskuterades.

Moçambikierna presenterade några av de viktiga utvecklingsfrågor som de arbetar med, bland annat jordbruk, landsbygdsutveckling och problematiken kring storskaliga investeringar. Vi diskuterade även Kooperation Utan Gränsers roll som utländsk organisation i Moçambique.

Efter mötet på ambassaden åkte två av deltagarna och besökte en svensk bonde medan vi andra begav oss till Sida för ett lunchseminarium om landbaserad privatsektorinvesteringar i utvecklingsländer där vi presenterade Moçambique som ett fall. Även här blev det en intressant och engagerande diskussion. 

Dagen avslutades med kaffe, kanelbulle och ett samtal om studiecirklar och vuxenutbildning med ABF och CMS. Vi pratade om studiecirklarnas roll i framväxten av olika sociala rörelser i Sverige och vilken roll de spelar nu. Ângelo och Virgílio berättade om hur Kooperation Utan Gränser tillsammans med våra samarbetsorganisationer arbetar med studiecirklar i Moçambique, såväl inom jordbruk som inom kunskap om lagar och påverkansarbete.

Kollegorna har gjort ett fantastiskt jobb med att förklara, diskutera och ställa frågor!

Se bilder nedan från de olika besöken (förutom bondebesöket där jag inte var med)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s