Rätt till bostad i praktiken

Idag har jag besökt bostadskooperativ i León i Nicaragua. Det var lite av en utmaning att hänga med i presentationerna (se inlägget ovan) men lärde mig en hel del om en sektor som jag inte tidigare haft så mycket kontakt med.

Vårt bostadsprogram i Latinamerika bygger på rätten till bostad vilket innebär att vi stödjer den kooperativa rörelsens kamp för tillgängliga bostadskrediter till en låg ränta och lång avbetalningstid. Samtidigt ger vi stöd till kooperativen i byggprocessen – hur ägarskap och engagemang garanteras och metoder för att även de med allra minst inkomst kan vara med i kooperativen. Ett sätt att säkerställa detta är att inte ha en egeninsats som villkor för att bli medlem utan istället betala av i efterhand och att den summa som betalas av per månad är så låg som möjligt.

Att ge konkreta bevis på att kooperativa bostadslösningar är billigare och håller bättre kvalitet än så väl kommersiella som mer välgörenhetsbaserade modeller är viktigt för att kunna påverka regeringen att ge såväl politiskt som finansiellt stöd till bostadskooperativ. I Nicaragua har den kooperativa rörelsen lyckats driva igenom lagändringar och lokala statliga bidrag till bostäder på bara några år.

Förutom bostäder har kooperativen även byggt samlingslokal och ett kommersiellt center där medlemmarna ska driva bageri och livsmedelsbutik. Detta är ett sätt att säkra inkomster. Kooperativet driver dessutom ett jordbruk tillsammans, också det för att dryga ut inkomster men också för att säkra tillgången till mat.

Nedan några foton från dagens besök; presentation, husbyggen, samlingslokal och blivande kommersiellt centrum.

1 tanke på “Rätt till bostad i praktiken

  1. Pingback: Koncentrationsövning « Kajsas blogg om bistånd och utveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s