Hur blir det med rättigheterna och vart kan jag åka?

P1030709litenHemma efter första dagen på jobbet i Kabul (se foto här intill på nya arbetskläderna). Största delen av dagen tillbringades på ett seminarium där vi diskuterade Afghanistankommitténs strategiska plan för 2014-2017 (se foton nedan). Mycket livliga diskussioner bland annat om hur vi ska arbeta rättighetsbaserat och hur det förhåller sig till den stora del av verksamheten som handlar om att leverera service i form av utbildning och sjukvård till människor på landsbygden.

P1030716litenDet rättighetsbaserade arbetssättet grundar sig på principer om deltagande, transparens, antidiskriminering och medborgares möjlighet att utkräva ansvar från staten. Men kanske är det så att det inte behöver finnas någon motsättning – bara samma principer styr hela verksamheten. Till exempel att vi arbetar för lika rätt till skola även för flickor och barn med funktionsnedsättning i de skolor som SAK driver. Samtidigt måste den långsiktiga strävan i allt arbete vara att den afghanska staten ska ta ansvar för utbildning och sjukvård.

P1030719litenJag hade också en (andra) säkerhetsgenomgång idag (efter den första igår som på ett handfast sätt talade om hur många bombdåd som skett den senaste månaden, var det finns hål i muren som man kan krypa igenom och tips på hur man skulle kunna känna igen en självmordsbombare). Genomgången idag gick utanför Kabul till de provinser där kommittén arbetar. Vart kan man som utlänning åka med bil, var kan man åka men inte sova över och var kan man åka och även ta en kaffe på ett café? Saker som är bra att veta.

Funderar på om jag nu ska våga mig ut till affären…

1 tanke på “Hur blir det med rättigheterna och vart kan jag åka?

  1. Och här på Kooperation Utan Gränser är du mycket saknad Kajsa! Ska bli mycket spännande att följa ditt nya upptåg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s