Ska en sådan affisch behöva få finnas?

Vissa bilder biter sig fast. Under ett besök på en skola i Laghman såg jag dessa affischer uppsatta i korridoren. I samma korridor där det sprang skrattande elever i vita fladdrande sjalar. Första tanken var att det kändes helt fel – men när tanken tagit en vända till är det ju naturligtvis så att det är bra att affischerna hänger där – för att de behövs. Men, hur sjukt är det inte att dessa affischer ska få behövas? Ville först inte lägga upp fotot här men nu gör jag det ändå.

IMG_3220_liten

Enligt Arms Treaty Now dör över 2000 människor om dagen av väpnat våld och det finns mer global reglering av försäljning av bananer än av vapen. Eller som organisationen Control Arms skrev i en annons häromdagen: ”If we can have an international treaty for olive oil – why not for deadly weapons?”

Enligt Svenska Freds och Skiljedomsförenigen säljer Sverige mest vapen i världen, räknat per capita. Under 2012 sålde Sverige krigsmateriel för 9,8 miljarder kr. 2011 sålde Sverige för 13.9 miljarder kr, vilket var mer än någonsin tidigare. De fyra största mottagarna av krigsmateriel från Sverige under 2012 var i ordning Indien, Saudiarabien, Frankrike och Pakistan. Skolan där affischen hängde ligger mindre än tio mil från gränsen till Pakistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s