Lycklig besökare i kakelfabriken

Idag tog moskékaptenen vid den Blå Moskén i Mazaar-e Sharif med oss till kakelfabriken där plattorna till moskén tillverkas. Förstår fortfarande inte hur det egentligen går till när de håller koll på alla olika former och figurer men allt görs för hand; stenen formas, mönstret ritas på, första bränningen, målning, andra bränningen. Fick till och med gå in i ugnen i den lilla fabriken. Ett steg till i min relation med denna fantastiska byggnad.

Efter detta tog kaptenen med oss till nybyggnation av en ny moské bredvid den befintliga där de även ska ha en skola för högre studier av Koranen för kvinnor. Visiten avslutades med mitt första besök i en afghansk byggbyscha.

Jag fick med mig två plattor hem, fint.

5 tankar på “Lycklig besökare i kakelfabriken

 1. Jag tycker din blogg är superintressant följer alla dina steg. Hoppas du får med dig kaklet genom tullen, så att de inte tar dig för kakelsmugglare. Maj-Lis

 2. Hej! Vilket fantastiskt kakel! Vet du om det finns någon i Sverige som importerar/säljer detta? Om inte – skulle inte SAK kunna sälja detta via en werbbshop med överskottet direkt in i verksamheten? Det finns mycket fint kakel från Marocco vilket verkar sälja bra, men det turkosa från Afghanistan är ännu vackrare!

  • Hej Ylva och tack för dina meddelanden!

   Kaklet är verkligen vackert (fler exempel finns bland annat på https://kajsa-johansson.se/2013/09/22/farger/). Det finns mig veterligen ingen försäljning av afghanskt kakel i Sverige men du har nog rätt i att det skulle sälja bra. Jag ska höra med mina kollegor i Sverige om de tror att SAK skulle kunna sälja det. 🙂

   Hälsningar
   Kajsa

   • Oj inlägget publicerades visst två gånger! Säg gärna till om ni får någon möjlig distribution i Sverige. Är det främst män som jobbar som kakelmakare eller finns det kvinnor likväl? Vet du om plattorna håller hög kvalitet?

    7 okt 2013 kl. 11:26 skrev In- och utvecklingar :

    > >

 3. Hej! Vet du om det finns någon återförsäljare (importör) av Afghanskt kakel/klinker i Sverige? Om inte – vore detta något för SAK att sälja via en webbshop med överskottet in i verksamheten? Marockanskt kakel säljer bra i Sverige men det Afghanska är vackrare tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s