Kabuls museum – om och med historia

P1040807litengNedanför kullen med kung Amanhullah Khans Darul Amans palats (bilder här) ligger Kabuls museum. Muséet grundades under Amanullahs styre 1922 och dess samlingar var en gång i tiden en av de mest betydande i Centralasien. Men muséet har som allt annat här drabbats av krig och konflikter och under sjuttio-, åttio och nittiotalet plundrades muséet vid upprepade tillfällen och förlorade därigenom över hälften av sina föremål. Vissa föremål räddades emellertid och förvarades bland annat i källaren på Afghanistans Centralbank.

1994 träffades muséet av en raket som förstörde byggnaden. Mellan montrarna av buddhistiska statyer finns foton på förödelsen med sönderbombade tak och väggar. Delar av de kvarvarande samlingarna flyttades till hotell. Muséets personal har därefter ägnat sig åt att katalogisera och, med hjälp av Unesco och Interpol, leta reda på försvunna föremål. Man har lyckats hitta över 8000, bland annat i Schweiz, Storbritannien och Kabul.

Jag tänker att muséet även kanske borde berätta mer om sin egen historia – som ett sätt att spegla Afghanistans historia de senaste 100 åren.

I trädgården runtomkring finns, förutom fantastiska rosor, ett antal av kungens gamla bilar i mindre gott skick (jag sitter i hans Fleetwood på bilden till ovan). Undangömd i ett skjul finns även ett ånglok som kung Amanullah fick i present av Sveriges dåvarande kung Gustav V år1927 (bild på näst sista raden nedan). Det fanns en räls så att kungen skulle kunna åka tåg mellan Kabuls centrum och platsen där muséet och palatset ligger.

Nedan några bilder (lite halvdana; ljussättningen på muséet lämnade lite övrigt att önska). Gillar särskilt den djurformade kolvärmaren och självklart det fantastiska stengodset med inskriptioner och bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s