Val som ger hopp?

Igår var det kommunalval i Moçambique. Det har funnits en stor oro inför valdagen; för våld, valfusk och maktmissbruk från olika håll. Men även om valdagen innehöll några mindre incidenter, förlöpte den ändå förhållandevis väl.

I två kommuner, Beira och Quelimane, vann kandidaterna från MDM, Daviz Simango respektive Manuel de Araújo. De preliminära siffrorna säger att de vann stort, med cirka 70 procent av rösterna och båda kommunerna är viktiga (de är båda provinshuvudstäder och Beira är Moçambiques näst största stad). I fem kommuner är resultatet fortfarande osäkert på grund av att det är otroligt jämt mellan Frelimo och MDM, men det ser ut som regeringspartiet Frelimo har vunnit i de återstående 46 kommunerna.

Renamo valde som bekant att inte ställa upp i valet. I Gorongosa, nära den plats där attacken mot Renamo ägde rum (läs här), fick MDM överraskande många röster (43 procent) och det var högt valdeltagande. Detta visar att människor inte låtit sig skrämmas av Renamos hos om attacker under valdagen. I Nampula hade en av kandidaterna kommit bort på valsedlarna och det beslutades att hela valet ska göras om den 1 december. Det finns ännu inga siffror publicerade om valdeltagandet i samtliga kommuner.

Valmyndigheten STAE tillsammans med valkommissionen CNE har en sida på Facebook där de publicerar listor med delresultat från alla kommuner. Bra för oss som är långt borta men viktigt att komma ihåg att en mycket begränsad del av Moçambiques egen befolkning har tillgång till el. Tidningen @Verdade har haft kontinuerlig uppdatering från de flesta vallokaler där deras folkkorrespondenter har ringt och sms:at in information om deltagande, incidenter etc.

Av kommentarerna från moçambikiska vänner får jag känslan av att valet ingav en liten bit hopp för den sköra tron på flerpartisystemet och om en fortsatt fredlig utveckling i landet.

[Se även inlägg publicerat några dagar senare än detta – med något mindre optimistisk syn på det hela… https://kajsa-johansson.se/2013/11/25/hopp-och-tvivel-pa-samma-gang/]

Nedan några bilder från fredsdemonstrationerna som ägde rum den 31 oktober – ytterligare en anledning till hopp. Fotona är tagna av Danilo da Silva.

Detta bildspel kräver JavaScript.

1 tanke på “Val som ger hopp?

  1. Pingback: Hopp och tvivel på samma gång… | In- och utvecklingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s