Så kan det också vara

Igår var jag på bondeunionen UCAs årsmöte. Innan mötet börjar står männen i grupper ute på gårdsplanen vid unionens kontor och kvinnorna sitter längs husväggen. När medlemmarna går in för att sätta sig säger flera av kvinnorna ”género, género” som en kommentar till att alla män ”hamnar” längst fram. Det leder till att salen blir mer blandad och att fler kvinnor kommer längst fram. Salen blir full, stolarna tar slut och vissa får sitta i gamla bildäck som täcks med banderoller.

Innan mötet inleds frågar mötesordföranden ”Har vi någon imam eller en präst här; en muslim eller katolik som kan leda bönen?”. En man räcker upp handen och säger att han kan leda. Han reciterar ett kort stycke på arabiska och deltagarna fyller i vissa delar. De sveper händerna över ansiktet. Alla deltagare. Men inte för att de alla är muslimer. Sedan är bönen gjord. För alla deltagare.

När organisationens ordförande sedan tar ordet hälsar han ”Assalamu alaikum” och får ett ”Wa Aleikum As-salam” till svar, varefter han säger ”Haleluja” och får ett ”Amen” till svar. Båda hälsningarna riktas till alla och får svar från alla.

Så kan det också vara med religionernas samexistens.

2 tankar på “Så kan det också vara

  1. Mycket intressant observation som påminner om mina erfarenheter från Tanzania. Det var viktigt med böner men inte på vilken religion. Som vanligt är konflikter en kamp om makt och pengar och då blir religion ett bra medel för att skilja oss från de andra.

    Rolf Skogsberg

    Skickat från min Samsung Galaxy smartphone.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s