Känslan av en legitim seger – men inte utan kritik

Tillbaka i Mocambique sedan igår eftermiddag har jag försökt prata om valet med så många jag kommit åt – för att försöka få ta del av de bilder som jag inte haft tillgång till från Sverige. En känsla av lugn verkar finnas. Till och med Frelimo är överraskade över att de vann så stort, givarnas kritik om CNE:s problem verkar inte lika närvarnade längre och oppositionen kommenterar att oavsett fusk och uteslutning hade Frelimo vunnit stort – marginalerna var för stora.

monumento

Den tämligen regerings- (och oppositionskritiska) veckotidningen Savana skriver i sin ledare att valet var schysst och segern förtjänad. Enligt tidningen beror segern till stor del på Frelimos organisatoriska kapacitet. Savana beklagar den överlägsna vinsten men konstaterar att skulden inte kan läggas på Frelimo utan snarare speglar svagheten hos oppositionen som är extrem oorganiserad eller ”bortom dårskapets gränser”.

regressoSavana riktar hård kritik mot Renamo och menar att Dhlakamas alla anklagelser saknar bevis – man anar att den som befinner sig allra mest ”bortom dårskapets gränser” enligt tidningen är just Dhlakama vilket gör hans upprepade hot om att Renamo skulle kunna hota freden på grund av valet, närmast löjliga. Savana uppmanar alla att gratulera den som rättmätigt har vunnit men också be dem att regera landet med respekt för folket – även dem som valde att inte rösta på dem.

Savanas något oväntade lovord till Frelimos seger hindrar dem emellertid inte från att publicera ett antal satiriska bilder om just detta parti såväl som om landets utveckling. Bilden överst föreställer ett ”ekonomimonument” som Savana ironiserar om där pelarna som håller upp ekonomin är från vänster regeringen (sovandes), vanliga medborgare (kämpandes) och bankerna (stjälandes från medborgarna). Den andra bilden, med rubriken Tillbaka till verkligheten, visar en hemlös man framför en vägg tapetserad med Frelimoaffischer. Bilden nedan föreställer Dhlakama som eldar upp Mocambique vilket anspelar på hoten nämnda ovan.

adeus1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s