Studiecirklar, drottningar och teater: Att göra informationsmaterial (del 1)

Den här veckan befinner vi oss på resa i Lipuzia, Cuamba och Mecanhelas tillsammans med Cecilia som är informatör för Kooperation Utan Gränser i Södra och Östra Afrika, fotografen Sérgio Santimano och vår nya kollega Hanna från Lusaka. Syftet med resan var att Cecilia och Sérgio  skulle besöka ett antal samarbetsorganisationer från vårt program i Niassa för att samla in information som sedan kan användas i Kooperation Utan Gränsers kampanj- och informationsmaterial i Sverige.

Första dagen besökte vi bondeorganisationen i Lipuzia som berättade om sitt arbete bland annat med studiecirklar. Cecilia är (som alla vi andra) på jakt efter resultat. Medlemmarna i organisationen gav ett antal bra exempel. På frågan om vilka resultat de ser av studiecirklar om olika odlingstekniker, angavs att det nu nästan inte finns några medlemmar som inte kan äta sin egen majs fram tills nästa skörd. Tidigare år har majsen tagit slut långt innan skörden. Ett fantastisk resultat!

Flera kvinnor lyfte om att genom studiecirklar om jämställdhet ser arbets- och ansvarsfördelningen i hemmen helt annorlunda ut – männen gör sysslor som var helt otänkbart tidigare, bland annat laga mat, hämta vatten och sopa gården och kvinnorna gör det som tidigare endast en man kunde göra.

Under mötet som ägde rum i organisationens hus, som de lyckats förhandla sig till från regeringen, visade vi exempel på hur informationen från samarbetsorganisationerna används, bland annat Utsikten och den nya broschyren om Kooperation Utan Gränser i Södra Afrika. Det blev jubel i salen när de fick se att de själva fanns med på bild i broschyren.

Efter besöket hos bondeorganisationen gick vi hem till Lipuzias drottning som berättade om sin roll i byn. Bland annat berättade hon att hon bett till högre makter om mer regn men endast fått två dagar av regn. Nu skulle hon istället gå till distriktsregeringen och be om hjälp. När det skulle fotograferas tyckte hennes familjemedlemmar att hennes kläder inte passade sig så hon smet in i huset och kom ut i uniform. Nedan ett antal bilder från fotograferingssessionen.

Bondeorganisationen i Lipuzia använder teater som ett komplement till studiecirklar och vi fick se ett smakprov på detta. Just denna teater handlade om hur en studiecirkel går till och filosofin bakom. Mycket uppskattat!

Nedan några foton från dagen i Lipuzia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s