Landsbydgsutveckling på Manhattan…

Har just anlänt till New York där jag ska delta i FN:s kvinnokommissions 56:e session. Temat för årets möte är ekonomiskt stärkande av kvinnor på landsbygden, genusmedveten samhällsstyrning och fattigdomsbekämpning.

Jag representerar Kooperation Utan Gränser i den svenska delegationen och kommer att få chans att sitta med på förhandlingar, diskussioner och seminarier. På tisdag ska jag sitta med i en panel och diskutera betydelsen av kvinnors rätt till mark för ekonomisk utveckling med Moçambique som exempel.

Årets tema knyter väl an till Kooperation Utan Gränsers kampanjarbete med att lyfta fram villkor för bondekvinnor i Södra och Östra Afrika. Inom denna kampanj har vi bland annat drivit frågan om att minst 50 procent av Sveriges bistånd ska gå till kvinnor. Vi lyfter även fram att satsningen på jordbruket är helt avgörande för att förbättra situationen för kvinnor som lever i fattigdom.

Enligt FN lever 1,4 miljarder människor i världen på under 1,25 dollar om dagen vilket innebär att de är absolut fattiga. Nästan tre av fyra av jordens fattiga bor på landsbygden och de flesta livnär sig på jordbruk eller sysselsättningar kopplade till jordbruk. Majoriteten av världens fattiga är kvinnor och ungefär 700 miljoner kvinnor och flickor på landsbygden lever i absolut fattigdom.

Det globala biståndet till jordbruk har minskat kraftigt de senaste decennierna och i mitten av 2000-talet motsvarade det endast 3,4 procent av det totala utvecklingssamarbetet. 20 år tidigare låg det på 12 procent. Att öka biståndet till jordbruk borde vara självklart i arbetet för jämställdhet och mot fattigdom.

Läs gärna mer om detta i vår rapport Jämställdhet minskar fattigdom!

Läs mer om FN:s kvinnokommission!

Nu sitter jag på ett hotellrum på Manhattan (se foto nedan på utsikten) och tänker att det här med tidsskillnader passar mig ganska bra – det gör ju att dagen får ungefär så många timmar som den borde ha… Kontrasten är stor mellan Manhattan och alla de kämpande kvinnor jag träffat på Södra Afrikas landsbygd – desto viktigare att aldrig glömma vad som verkligen står i centrum!

Efter en tids frånvaro från bloggen kommer jag att försöka skriva kontinuerligt under veckan här så välkommen åter (igen)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s