Att få ge sin bild och få säga sitt

Idag har vi haft invigning av fotoutställningen People that matter med fotografier från SAKs samarbetsorganisation TSCO i Mazaar-e Sherif. (Se längre beskrivning av projektet under fotografierna nedan.)  Tio minuter innan invigningen skulle gå av stapeln var det kaos i hängningen av fotona, vissa saknades, namnskyltarna satt fel och fotograferna hade fastnat i trafiken. Men, när det väl var dags föll allt på plats och det blev en riktigt fin förmiddag på informationscentret på Kabuls Universitet tillsammans med de tjugo unga kvinnliga fotograferna och inbjudna gäster.

Sveriges biståndschef i Afghanistan, Anders Öhrström höll ett anförande där han bland annat lyfte fram vikten av att ge andra bilder från Afghanistan än krig och katastrof sam vikten av att arbeta med kvinnors rättigheter, deltagande och röst i Afghanistan. Enligt Öhrström bör fotoprojektet ses som en god investering i jämställdhet med svenska skattepengar. TSCOs koordinatör Mohsin Ayoubi pratade om vikten av engagemang och handling för att förändra Afghanistan – att vi inte bara pratar om förändring utan gör förändring. Innan besökarna fick titta på bilderna, berättade Ghulsom, en av fotograferna om vad projektet betytt för dem i form av ökat självförtroende, möjlighet till försörjning och till att kunna berätta historier om kvinnors liv i Afghanistan sett inifrån.

Intresset från pressen var stort och flera av fotograferna samt vi på SAK blev intervjuade av ett antal tv-kanaler och tidningar. Många studenter, framför allt manliga, var märkbart förundrade över hur detta hade gått till; fantastiska foton och berättelser gjorda av 20 unga kvinnor som för bara några månader sedan aldrig hade hållit i en kamera och som tagit dessa bilder med en enkel pocketkamera.

Om projektet

TSCO har under 2013 utbildat 20 unga afghanska kvinnor mellan 18 och 32 år i Mazaar-e Sherif i fotografi och bildbehandling. De flesta av kvinnorna hade innan utbildningen startade aldrig hållt i en kamera. Under ett av SAKs uppföljningsbesök hos TSCO föddes idén att göra en fotoutställning tillsammans – för att resultatet skulle nå längre; kanske ända till Kabul. Fotograferna fick i uppgift att fotografera människor i sin närhet som betyder något för dem. Resultatet blev långt över förväntan – både vad gäller intryck och kvalitet. Utöver att nå till Kabul bestämde vi oss för att ta sikte på Sverige.

Samlingen av fotografier ger en unik inblick i en afghansk vardag, sett med unga kvinnors ögon, som ligger långt bort från den bild som ges av Afghanistan i exempelvis media. Uppdraget var fritt definierat men det finns många likheter och röda trådar i kvinnornas fotografier. Naturligtvis är familjen mycket närvarande, inte minst barn; kaxiga, nyfikna lekande barn. Många fotogfrafier porträtterar människor i de sysslor som ger familjen inkomst; boskap, skörd, mjölkning och mattvävning. Bilderna ger en bild av sociala relationer fyllda av värme och samarbete. Denna värme genomsyrar även de bilder som flera av dem har tagit av människor som tigger på gatan. Av de nästan 600 bilderna som fanns i det första urvalet fanns endast en med ett vapen. Det är inte ett Afghanistan i krig och konflikt de visar upp utan ett land med människor, solidaritet och medmänsklighet.

Har tidigare skrivit om TSCO på bloggen, läs gärna här och här! Vi hoppas som sagt på att fotografierna ska visas även i Sverige och jag kommer att fortsätta att arbeta med det efter avresan härifrån tillsammans med fotografen Lisa Brunzell som arbetat tillsammans med oss med utställningen.

4 tankar på “Att få ge sin bild och få säga sitt

  1. Hej Kajsa,
    Intressant text och som vanligt bra bilder, som ger en annorlunda bild av landet. Utställningen skulle passa på Världskulturmuseet i Göteborg.
    Vi ses snart,
    Maj-Lis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s